Balans na 10 jaar samenzang met ZinInZang

← Terug naar Nog meer erfgoedblogs

“We houden een schat aan Nederlandstalige liedjes levendig”

Tien jaar geleden trokken twee bevriende koppels uit Bilzen op weekend naar Amsterdam. In hun hotel te Weesp, een gemeente in de buurt van de grootstad, hoorden ze liederen zingen. Ze wilden wel eens weten wat er gaande was. Daar zaten 30 mensen bij elkaar. Ze zongen liedjes uit de oude doos maar kweelden ook hedendaagse songs. “We vroegen of we mee mochten zingen, we waren destijds alle vier lid van het gemengd koor Silvatica uit Bilzen”, herinnert zich Gerard Peeters. “Wel, het mocht. Het was een onvergetelijk moment.”

 

Een begrip

Eenmaal terug thuis van hun uitstap, liet de zangstond bij onze noorderburen hen niet los. Waarom niet iets gelijkaardigs in Bilzen beginnen? Dat spookte door hun hoofden. Na een brainstorming wilden ze senioren van 55 jaar en ouder bij elkaar brengen om elke donderdag van de maand een paar uur Nederlandstalige liedjes te zingen, oude maar ook hedendaagse meezingers. ZinInZang was geboren. Tien jaar en 100 namiddagen van samenzang verder, is het initiatief een schot in de roos. Ook is het evenement uitgegroeid tot een begrip. Het zet een rijk muzikaal en vocaal erfgoed op de kaart, en de zingende senioren houden de schat aan Nederlandse liederen levendig. “Vrij snel mochten we per zangstond gemiddeld 60 personen begroeten”, laat Gerard Peeters, één van de vier pioniers tevens één van de bezielers van de samenzang. “En door de jaren groeide het aantal tot 100, tot zelfs 120.”

 

600 liedjes

Met de jaren groeide ook het repertoire waaruit de deelnemers aan ZinInZang konden putten. “Nu hebben we 600 Nederlandstalige liedjes uit het collectief geheugen verzameld, van de jaren ‘50 en ‘60 van vorige eeuw tot heden”, vervolgt Gerard Peeters. “Het gebeurt dat we ook bekende Franse chansons zingen maar dat is een uitzondering. We houden vooral de Nederlandstalige songs hoog. Van de 600 houden we een lijst van zo’n 25 klassiekers over die de voorbije 10 jaar het meest werden gezongen. Daar zitten toppers zoals Limburg Allein en de Stille Kempen bij. Ook hits van Will Tura, Will Sommers en andere toppers uit Vlaanderen en Nederland zitten er bij. We hebben een vaste voorzanger in de persoon van Luk Voncken, en we begeleiden de  zingende senioren met live muziek: Tonny Appermont (piano),! Kunnen Luk en Tony niet dan vallen Jos Roofthooft en Danny Vanroy altijd in. Tijdens onze zangnamiddag brengen we 25 liedjes. En elke meezing-evenement sluiten we af met het Limburgs volkslied. Veelal hangen we de zangbijeenkomsten op aan een thema: Sinterklaas en Kerstmis maar ook 11 juli, de Vlaamse nationale feestdag die we op een speciale manier opluisteren enz…”

 

Samenzang

De achterliggende bedoeling van ZinInZang is simpel. “We willen de senioren een leuke namiddag geven waarop ze samen liedjes uit ons collectief geheugen zingen”, legt Gerard Peeters uit. “En we willen het muzikaal en vocaal erfgoed bewaren voor het nageslacht. Van alle liedjes hebben we de tekst. Die tonen we op een groot scherm zodat de senioren makkelijker kunnen meezingen. We hebben de partituren van de liederen. En we beschikken over video-opnames van heel wat songs.” En hoe worden de zangmomenten beleefd? “We ervaren bij de mensen een positieve boost, liedjes uit het verleden brengen enkel positieve herinneringen naar boven. Ze beleven veel plezier. Gezelligheid is telkens troef. En het samen zingen, haalt een aantal uit hun isolement. Elke maand kijken ze er naar uit om samen te zingen.”

 

Woonzorgcentra

Tot corona in maart 2020 bij verenigingen en evenementen quasi een stilstand teweegbracht. Ook ZinInZang mocht fysiek niet meer samenkomen. Maar corona inspireerde de organisatoren van ZinInZang tot een andere aanpak. De video zorgde voor het voortbestaan van ZinInZang. “We nemen de zangstonden met drie camera’s op”, getuigt Gerard Peters. “We stelden de opnames ter beschikking van de woonzorgcentra. Het gaf de bewoners de kans om voor een projectie- of een  tv-scherm samen te komen en samen te zingen. Dat sloeg aan.”

 

Op tv

Eclips TV, een zender gericht op 55-plussers doe uitzendt in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, zocht contact met ZinInZang. “Twee keer per maand komt onze zangstond op deze zender”, licht Gerard Peters toe. “We mogen spreken van een succes. Eerst keken per uitzending zo’n 20.000 bejaarden, vandaag zijn er dat om en bij de 40.000. En dit maal twee: 80.000 per maand! En goed 80.000 senioren keken naar ons 100 ste zangnamiddag. Een onverhoopt resultaat waar we best trots op zijn.” Wat Gerard Peeters plezier en de drive geeft om op de ingeslagen weg verder te gaan, zijn de reacties van de senioren die trouw meezingen op ZinInZang. Hij haalt uit de vele reacties er drie uit. “Na afloop van een zangnamiddag sprak een sociaal assistent me aan”, herinnert hij zich nog levendig. “Hij vertelde over zijn moeder, een dame van hoog in de 80 die alleen kwam te vallen. Hij zei dat ZinInZang via Eclips TV haar véél plezier gaf. Verder blijft me nog een andere reactie bij. Toen we na versoepeling van de coronamaatregelen fysiek weer bij elkaar konden en mochten komen, ontmoette ik een persoon die voor het eerst kwam meezingen. Hij vond het één van de mooiste momenten uit zijn leven.” Of nog: een opvoeder uit een rusthuis in Gentbrugge. “Hij liet me verstaan dat de bewoners trouw elke maand naar Eclips TV kijken. Vooral het moment dat die Oost-Vlamingen Limburg Allein zingen, blijft hangen. Het geeft hen kippenvel.”

 

Oproep

Een ZinInZang organiseren, vergt veel helpende handen. Momenteel houden al veel vrijwilligers de samenzangmomenten draaiend. “We hebben nog extra vrijwilligers nodig om mee de publiciteit op de sociale media te verzorgen. Ook zoeken we mensen die affiches kunnen ontwerpen of een handje kunnen toesteken om de video-opnames af te werken.”
Geïnteresseerden kunnen contact opnamen via een mail naar info.zininzang@gmail.com.

 

Xavier Lenaers