Erfgoeddag Riemst: Met de fiets naar school
Zondag 24 april, erfgoeddag! In de gemeente Riemst sloegen de dienst toerisme, sport en cultuur de handen in elkaar. Het resultaat is een formule die beweging, landschap en erfgoed met elkaar combineert: Met de fiets naar school!
Fietsen naar school
In de mergelgemeente kan je op erfgoeddag fietsen langs vier scholen, met name in Val-Meer, Herderen, Millen en Genoelselderen. “We hebben een parcours van om en bij de 17 kilometer uitgestippeld”, zegt Thomas Beusen, beleidscoördinator cultuur in de gemeente. “Een tocht die iedereen op eigen tempo kan afleggen. Een gezins- en kindvriendelijk traject waarop halt wordt gehouden aan vier scholen die voor verschillende types staan. Zo is in het kerkdorp Genoelselderen het schooltje qua uitzicht oud. Maar in tegenstelling hiermee zien de scholen van Val-Meer, Millen en Herderen er modern uit. Op elke school vindt een activiteit plaats die extra aandacht vraagt van de mensen die er langs gaan. Ze moeten aan de hand van wat ze beleven een letter zien te vinden waarmee ze aan het eind van de fietstocht een woord vormen. Wie het juiste woord vindt, wordt beloond met een gadget van de gemeente.”
In de kleren van
De deelnemers aan de fietsuitstap kunnen zelf kiezen waar ze aan de tocht beginnen. Ze krijgen een plan mee waarop de tocht uitgestippeld staat. Elk van de vier scholen zet een ander aspect uit het rijke schoolverleden in de kijker. In De Amber, de basisschool in Val-Meer, zorgt het plaatselijk toneelgezelschap Kunst & Vermaak voor het schouwspel. “Acteurs kruipen in de huid en kleren van een traditionele schoolmeester van weleer, compleet in een strak pak met das en wit hemd”, vertelt Anita Beusen, onderwijzeres en spelend lid van Kunst & Vermaak. “Ook gaan vrouwen zich verkleden als non, in de typische outfit van de Zusters van Liefde die in Val-Meer onderwijs aan de meisjes van het dorp verzorgden. Onder het afdak van de school, waar de turnzaal met strobalen werd gebouwd, wordt een klasje nagebouwd. En het publiek dat bij de school over de vloer komt, kan zich nog verkneukelen aan volksspelen zoals kegelen en hoelahoepen.”
Het morele erfgoed
In het dorpsschooltje van Genoelselderen draait Gerard Cleuren, oud-onderwijzer en nu directeur van de basisschool De Klinker uit Riemst Centrum, de klok terug naar het schoolleven uit 1935. “Ik trek een zwart kostuum aan of ik doe aan stofjas aan. Ik ben er nog niet uit in welke outfit ik voor de klas ga staan”, bekent hij. “Ik ga een lesje in gewijde geschiedenis geven. Hierbij gebruik ik oude wandplaten met taferelen uit de bijbel. En in het klasje staan oude schoolbanken met een gat waarin destijds de inktpot stond.” Voor Gerard Cleuren is wat hij brengt, een brok nostalgie. “Ik wil het erfgoed in de kijker zetten. En vooral, ik leg de focus bij mijn optreden op wat ik noem het morele erfgoed. De waarden waar meesters en juffrouwen vroeger voor stonden, wil ik terug onder de aandacht brengen. Het waren onderwijzers met gezag, en ze werden gerespecteerd.”
Modern
Bij De Driepsrong, de basisschool in Millen, kunnen bezoekers puzzelen. En dat laatste mag je letterlijk nemen. “Hier heeft de oudervereniging van de school een kruiswoordraadsel bedacht en uitgewerkt”; vertelt Thomas Beusen. “Op verschillende plekken in de school, waar de turnzaal exclusief met muren van strobalen werd gebouwd, kunnen ze een deel van de puzzel leggen. Zo kunnen ze een letter voor het te vormen woord achterhalen.” Bij De Tol, een gloednieuwe school in Herderen, gooit men het over een andere boeg. “Het gaat hier om een moderne school die sterk de nadruk legt op het digitaliseren van de lessen”, aldus Thomas Beusen. “Ze werken met nieuwe technieken zoals smartborden.”
Nog enkele praktische gegevens voor deelname aan de erfgoeddag in Riemst. Je moet vooraf reserveren, en dat kan nog tot 20 april. Het volstaat om hiervoor een mailtje te sturen naar cultuur@riemst.be.
Xavier