Erfgoedactiviteiten in Haspengouw
Haspengouwse erfgoedverenigingen zitten niet stil. Ze organiseren geregeld een interessante tentoonstelling, lezing, activiteit…
Wil je een activiteit van jouw vereniging hier zien verschijnen, bezorg ons dan de info en een afbeelding via info@erfgoedhaspengouw.be.
Lezing door de heer Thomas Louis
Hij bespreekt passages uit haar ‘vita’ die haar typeren als de ‘vagevuurheilige’ en toont kunstwerken uit ons plaatselijk cultureel erfgoed, die geïnspireerd zijn door deze typering. Hij overloopt een bloemlezing uit de zogenaamde visioenliteratuur, waaruit blijkt dat het vagevuur eeuwenlang werd afgeschilderd als een angst aanjaagde plaats waar de zieken folteringen moesten doorstaan tijdens hun louteringstocht.
Praktisch
- Donderdag 21 november 2024 om 19.00
- Basisschool KLIM-OP Begaardenbosstraat Kortenbos
- Inkom gratis
Organisatie door Geschied- en Heemkundigen Kring Kortenbos
Lezing door Jeroen Reyniers
In 2005 organiseerde Alden Biesen de expositie “Ridders en kastelen. Alden Biesen in Haspengouw“. Een klein maar fijn reliekschrijn uit de kerk van ’s Herenelderen (Tongeren) werd er getoond, maar er zijn nog vele vragen over dit haast onbekende object. Jozef Mertens ontdekte in 2005 dat er een Duitse schenker op het object is afgebeeld. Maar om wie gaat het? En is het wel degelijk een Duits reliekschrijn? De voorbije jaren deed onderzoeker Jeroen Reyniers kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek naar dit werk. Als eerste passeert hij langs Alden Biesen om de nieuwste resultaten van dit onderzoek voor te stellen.
Een organisatie van HiSAB
De vzw Abdij, stad en Regio nodigt je uit om te komen kijken & luisteren naar ‘het verhaal van de Keizerszaal’ in de Trudoabdij te Sint-Truiden.
Wanneer: zondag 1 december 2024 om 11.45 uur.
Waar: Keizerszaal, Trudoabdij, Diesterstraat 1, Sint-Truiden
Inschrijven: niet nodig maar een seintje is altijd fijn, zodat we goed voorbereid zijn: info@abdijstadenregio.
Programma:
- 12.00 uur: Muzikale omkadering door Astrid Dignef op harp.
- 12.15 uur: Verwelkoming en presentatie van ‘het verhaal van de Keizerszaal’ (met aangepaste verlichting en de bijzondere stem van Inge Vrancken)
- 12.30 uur: Receptie
Dr. Antoon Geukens komt naar eigen zeggen ‘als de Sint in het land is’ naar GOGRI om een voorstelling te geven over de stiefmoederlijk behandelde geschiedenis van het Graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik. Die geschiedenis wordt noch behandeld in het Belgisch onderwijs, noch besproken in de Canon van Vlaanderen. De belangrijke historische gebeurtenissen, de kunst, de kunstenaars en andere beroemdheden uit onze regio komen uitgebreid aan bod.
Toon Geukens is naast dokter ook notoir Millenaar en onderzoeker van de geschiedenis van onze streek.
Deze zes kerken van Kortessem vormen een belangrijk deel van ons cultureel en historisch erfgoed. Elke kerk heeft haar eigen unieke charme en verhaal. De gedreven fotografen van FotoGroep Kortessem hebben deze karakteristieke elementen vastgelegd in een reeks beklijvende foto’s die de schoonheid en de geschiedenis van deze bijzondere locaties weerspiegelen.
Vroenhoven lag van in het begin van de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie. Het dorp en zijn inwoners hadden veel te lijden onder het oorlogsgeweld. Wat gebeurde er echter in Vroenhoven in het najaar van 1944 en in de winter die erop volgde? Was alles koek en ei na de bevrijding?
Lezing door Marcel Bastiaens
Na deze lezing volgen de uitreiking van de Geschiedkundige Prijs van de gemeente Riemst en de nieuwjaarsreceptie.
Een organisatie van GOGRI
Arnold Nivelle is stichtend lid van GOGRI. Een aantal jaren geleden verwierf hij het gekende en prachtige Hof van Eggertingen in Millen dat hij volledig en historisch verantwoord restaureerde.
Onlangs werd hij eigenaar van het Hof van Meerssen in Val-Meer. Als ervaren rot in het vak geeft hij ons uitleg over de restauratie van het Hof. Hij vertelt ons over zijn ervaringen tijdens het uitgebreid historisch onderzoek. Hij heeft het verder over de bouwers, de eigenaars, de pachters en hun onderlinge verhouding.
Een organisatie van GOGRI
Rijksarchivaris Rombout Nijssen overloopt het interieur van de kerk van Riemst in de kerk van Riemst. Hij legt ons uit welke meubels er staan, waarom zij er zo uitzien en waarvoor zij gebruikt worden. Hij duidt wat er op de schilderijen en wandschilderingen te zien is. Hij vertelt wie en wat de beelden voorstellen, hij verduidelijkt de voorstellingen in de glasramen en geeft uitleg bij kelken, cibories, monstransen, kazuifels en andere voorwerpen in de kerk.
Een organisatie van GOGRI