Lagere school
Iedereen aan de kant!
Voor leerlingen van het 6e leerjaar, ong. 3 lesuren
Kantklossen is een prachtige oude traditie die we vol passie voortzetten. Ook in de klas! In een workshop van ongeveer drie lesuren laten we de leerlingen proeven van dit creatieve ambacht. Iedereen kan het leren. Daarom gaan we met z’n allen aan de slag met draad en klossen. Elke leerling maakt een eigen hedendaags kantwerkje in leuke kleuren. Misschien een cadeautje voor moederdag… Of hou je je eerste kantkloswerkje liever voor jezelf?
Fietserfgoed
Voor leerlingen van 10 tot 12 jaar, 2 à 3 lesuren
Guy heeft iets met fietsen, altijd al gehad. In een wielerspel toont hij de geschiedenis van loopfiets tot e-bike. Dan schieten de leerlingen in actie! Wielerploegen worden samengesteld, elk talent krijgt een functie: technieker, masseur, kopman of ploegbaas. We quizzen, tekenen en experimenteren. Een tafel vol fietsonderdelen daagt de ploegen uit tot het bouwen van de vreemdste fietsen. Twee te gekke lesuren rondom twee wielen (en nog veel meer onderdelen).
De tweede wereldoorlog, door de ogen van een minderjarige soldaat
Voor leerlingen van de 3e graad L.O., 1 lesuur
Louis Boghe, een jonge boerenzoon, wordt gemobiliseerd vlak voor WO II. Tijdens die woelige eerste weken van de oorlog houdt hij een dagboek bij. Zoon Willy kijkt over zijn vaders schouder mee naar hoe het was om de oorlog als jonge kerel mee te maken. Willy ging ook op zoek naar de plaatsen waar zijn vader geweest was, ontdekte zijn ‘oorlogsouders’ in Ouffet en de boerderij in Duitsland waar zijn vader gedwongen werd opgevangen. Een pakkend verhaal!
Levende tradities in Limburg
Voor leerlingen van de 3e graad L.O., 1 lesuur
Driekoningen, ‘schijt je rijk’, bermmonumenten,… Het zijn maar enkele voorbeelden van Limburgse tradities. Hoe beleefde men ze vroeger? Zijn ze doorheen de jaren veranderd? En komen er nieuwe bij? Ontdek het tijdens een boeiende presentatie over Limburgse tradities en gebruiken, waarbij de leerlingen betrokken zijn. Samen achterhalen we ieders ervaring. Benieuwd hoeveel tradities en gebruiken de leerlingen in jouw klas zullen herkennen?
Erfgoed uit de steentijd? Een hobbyarcheoloog vertelt
Voor leerlingen van de 3e graad L.O., 1 lesuur
Een archeoloog gaat op zoek naar sporen en vondsten in de bodem en op het grondoppervlak, naar verkleuringen, vertekeningen in het landschap en naar steen en steenfragmenten. Want de mens uit de steentijd maakte gereedschappen uit steen. Wat leren ze ons over de levenswijze van de jager-verzamelaar of van de eerste boeren? De hobbyarcheoloog dompelt de leerlingen onder in deze fascinerende wereld.
Heilige stof? Hoe tof!
Voor leerlingen van 10 tot 12 jaar, 1 à 2 lesuren
Lang geleden droegen priesters felgekleurde en versierde gewaden, kazuifels. Ka – wat? Kazuifels, dat is priester-kledij! Samen gaan we zo’n textielstuk eens van dichtbij ontdekken en bestuderen. Waar komt het vandaan? Wie droeg het en wanneer? En waarom is het zo rijkelijk versierd? Daarna gaan we samen aan de slag: we ontwerpen en versieren met je klas je eigen “kazuifel” tijdens de doe-opdracht!
Van fruitboom tot appelsap
Voor leerlingen van 6 tot 12 jaar, 1 lesuur
In onze streek is fruit niet weg te denken. Appel-, peren- kersenbomen en plantages typeren het landschap in elk seizoen. De fruitteelt is onmisbaar in de economie van Haspengouw. Met de leerlingen ontdekken we het proces van boom tot product. Dat kan in de vorm van een rondleiding door een plantage of boomgaard, óf in de klas a.d.h.v. voorwerpen en een fotopresentatie.
Spelen, ruiken, proeven, voelen… met kruiden
Voor leerlingen van 9 tot 12 jaar, 1,5 lesuur
Over kruiden als geneesmiddel of smaakmaker bestaat eeuwenoude kennis. Het is dan ook heel boeiend erfgoed! Daniëlle is een gedreven kruidenvrouw die graag haar kruidenwijsheid met anderen deelt. In deze speelse workshop voor de klas spelen kruiden de hoofdrol. Snuffelen, grabbelen, raden, proeven… Al spelend ontdekken de leerlingen de wereld van de kruiden en leren ze over de werking ervan.
Levenswandeling
Voor leerlingen van het 6e leerjaar, ong. 2 lesuren
‘Levenswandeling’ is een leuk en eenvoudig spel waarbij kinderen met ouderen in gesprek gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Het spel draait rond de levenservaringen van de deelnemers, herinneringen ophalen staat centraal. Je vindt Levenswandeling bij Erfgoed Haspengouw, in het dienstencentrum of in het woonzorgcentrum. Samen spelen met ouderen is voor je leerlingen een verrijkende ervaring!
Kom benne! Thuis in Alken en in het Alkense dialect
Voor leerlingen van 10 tot 12 jaar, 1 à 2 lesuren
‘Kom benne en zeit oech daol’, kom binnen en ga zitten. Zo heten we je welkom in Heemkundig Museum Zoe was Alleke. Hoe de Alkenaren woonden vijftig, honderd jaar geleden, dat kan je hier bekijken en beleven. Ontdek ook waarmee er gespeeld werd. Wat deden de mensen in hun vrije tijd in en rond het huis? Om het wat leuker te maken, leren we je er graag een mondje Alkers dialect bij. Welkom in Zoe was Alleke!
Oorlog en vrede in Martenslinde
Voor leerlingen van 8 tot 10 jaar, 3 lesuren
Wat gebeurde er in ons dorp tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog? Een wandeling langs herdenkingsplaten en het monument voor de gesneuvelden van WO I, langs het kerkhof en andere plaatsen in Martenslinde, dompelt de leerlingen onder in het oorlogsverleden van het dorp. Samen kaartlezen en vragen oplossen wisselen we af met het spelen van oude spelletjes waarmee de groepjes punten kunnen verdienen. Wie gaat met de meeste punten naar huis?
Naar school vroeger in Kortessem
Voor leerlingen van 11 tot 12 jaar, 2 lesuren
Hoe was het toen je oma en opa nog op de schoolbanken zaten? Met een vragenlijst in de hand interviewen de leerlingen vooraf hun grootouders. Het resultaat van dat interview, en evt. een voorwerp, brengen ze mee naar de klas. Marleen begeleidt een gesprek over naar school gaan vroeger en breng zelf ook foto’s en voorwerpen mee. Twee lesuren met een geanimeerd verhaal over naar school gaan vroeger versus nu. Tot slot houden we een kleine quiz.
De abdijschool in Sint-Truiden in 1900
Voor leerlingen van de 3e graad L.O., 1 lesuur
Aan de hand van de vondsten op de oude vuilnisbelt van de vroegere speelplaats van de abdijschool in Sint-Truiden reconstrueert een hobbyarcheoloog het dagelijkse schoolleven van meer dan honderd jaar geleden. Enkele, soms onooglijke, oude voorwerpen die hij meebrengt naar de klas verlevendigen zijn verhaal . Natuurlijk komen ook de geschiedenis en het belang van de Truiense abdijschool aan bod tijdens dit lesuur.
Een zoo in de kerk. Creatieve verkenning van de Agnesbegijnhofkerk van Sint-Truiden
Voor leerlingen van 10 tot 12 jaar, 2 lesuren
Op de middeleeuwse muurschilderingen, grafstenen en het barokmeubilair van de begijnhofkerk van Sint-Truiden zijn vele dieren afgebeeld. Vooraf kleuren de leerlingen lijntekeningen in, zoeken ze afbeeldingen en verkennen de betekenis van dieren, vroeger en nu. Daarna spotten ze ‘hun’ dier in de kerk en verkennen ze diervoorstellingen van hedendaagse kunstenaars. Tenslotte gidsen de leerlingen hun dierenafbeelding voor elkaar.