Verhalen vertalen

Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, 1,5 lesuur

Taal is ons ding, het gesproken woord ons instrument, al zolang de mens bestaat. Verhalen vertellen is een sociaal en cultureel gegeven. Storytelling is onmisbaar in de geschiedenis maar ook in de toekomst. Tijdens deze 90 minuten hebben we het over gesproken verhalen door de eeuwen heen, en dat in vele vormen: toneel toen en nu, taal toen en nu, liederen toen en nu, poëzie toen en nu… Zullen we ons inleven in ‘toen en nu’?

 

Van Gregoriaans tot hiphop

Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, 2 lesuren

Van de vijftien eeuwen oude eenstemmige Gregoriaanse muziek in de kerk tot pop, rock, r&b, dance, electronic (en zoveel meer) op de radio, je smartphone, festivals enz. vandaag: het muzieklandschap is enorm veranderd en nog steeds in beweging! Tijdens dit leuke lesuur gaan we swingend door de muziekgeschiedenis. Muziekfragmenten en tientallen weetjes uit de muziekgeschiedenis verrijken dit muzikale verhaal.

 

Levende tradities in Limburg

Voor leerlingen van de 1e en 2e graad, 1 lesuur

Driekoningen, ‘schijt je rijk’, bermmonumenten,… Het zijn maar enkele voorbeelden van Limburgse tradities. Hoe beleefde men ze vroeger? Zijn ze doorheen de jaren veranderd? En komen er nieuwe bij? Ontdek het tijdens een boeiende presentatie over Limburgse tradities en gebruiken, waarbij de leerlingen betrokken zijn. Samen achterhalen we ieders ervaring. Benieuwd hoeveel tradities en

 

Erfgoed uit de steentijd? Een hobbyarcheoloog vertelt

Voor leerlingen van de 1e en 2e graad, 1 lesuur

Een archeoloog gaat op zoek naar sporen en vondsten in de bodem en op het grondoppervlak, naar verkleuringen, vertekeningen in het landschap en naar steen en steenfragmenten. Want de mens uit de steentijd maakte gereedschappen uit steen. Wat leren ze ons over de levenswijze van de jager-verzamelaar of van de eerste boeren? De hobbyarcheoloog dompelt de leerlingen onder in deze fascinerende wereld.

 

De tweede wereldoorlog, door de ogen van een minderjarige soldaat

Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, 1 lesuur

Louis Boghe, een jonge boerenzoon, wordt gemobiliseerd vlak voor WO II. Tijdens die woelige eerste weken van de oorlog houdt hij een dagboek bij. Zoon Willy kijkt over zijn vaders schouder mee naar hoe het was om de oorlog als jonge kerel mee te maken. Willy ging ook op zoek naar de plaatsen waar zijn vader geweest was, ontdekte zijn ‘oorlogsouders’ in Ouffet en de boerderij in Duitsland waar zijn vader gedwongen werd opgevangen. Een pakkend verhaal!

 

De abdijschool in Sint-Truiden in 1900

Voor leerlingen van de 1e en 2e graad, 1 lesuur

Aan de hand van de vondsten op de oude vuilnisbelt van de vroegere speelplaats van de abdijschool in Sint-Truiden reconstrueert een hobbyarcheoloog het dagelijkse schoolleven van meer dan honderd jaar geleden. Enkele, soms onooglijke, oude voorwerpen die hij meebrengt naar de klas verlevendigen zijn verhaal . Natuurlijk komen ook de geschiedenis en het belang van de Truiense abdijschool aan bod tijdens dit lesuur.

 

Levenswandeling

Voor leerlingen uit de richting zorg, ong. 2 lesuren

‘Levenswandeling’ is een leuk en eenvoudig spel waarbij jongeren met ouderen in gesprek gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Het spel draait rond de levenservaringen van de deelnemers, herinneringen ophalen staat centraal. Je vindt Levenswandeling bij Erfgoed Haspengouw, in het dienstencentrum of in het woonzorgcentrum. Samen spelen met ouderen is voor je leerlingen een verrijkende ervaring!

City tour,  Stadtführung of visite de la ville?

Voor leerlingen van de 3e graad S.O., 2 lesuren

Een stadsbezoek is altijd een leerrijke en boeiende ervaring, maar maakten je leerlingen al eens een bezoek van Sint-Truiden mee in het Engels, Frans of Duits? Of kom je graag eens kennismaken met de stad Luik in een andere taal? Het kan tijdens de Erfgoedweken, met polyglot Peter als gids. De school staat in voor de verplaatsing, de gids voert je door Luik of Sint-Truiden in het, eventueel eenvoudig, Frans, Duits of Engels.

 

Sint-Truiden, een stad als geen ander

Voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, 2 à 3 lesuren

De geschiedenis van onze streek is onlosmakelijk verbonden met die van Sint-Truiden en is volledig anders dan die van de rest van Vlaanderen. Bezoek de aloude Trudostad met je leerlingen tijdens een geanimeerde wandeling onder leiding van gids en verhalenverteller Jo Fabré. Met een nieuwsgierige blik op de abdij, gebouwen, monumenten, kerken, pleinen en straten ontdek je gaandeweg het rijke verhaal van een bruisende stad.. De school staat in voor de verplaatsing, de gids is gratis tijdens de Erfgoedweken.

 

Co-housing de XIIIe eeuw

Voor leerlingen van de 2e graad S.O., 3 lesuren

In de Middeleeuwen waren in Sint-Truiden vele religieuze ordes thuis. De Trudo-abdij, het begijnhof en het Minderbroedersklooster bepaalden voor een belangrijk deel het aangezicht van de stad. Ontdek met je leerlingen hoe anders men op elke van deze sites leefde en werkte tijdens een luisterwandeling met leuke podcastfragmenten.  Op elke plek doe je ook een korte creatieve verwerking. Twee lessen vooraf en nadien vervolledigen het plaatje.