Educatief aanbod Bacongo

← Terug naar Erfgoededucatie

Ben je leerkracht in de derde graad van het secundair onderwijs (ASO, BSO, TSO)? Vraag het gratis educatief pakket bij de (digitale) tentoonstelling aan.

Het pakket laat leerlingen de expo Bacongo Limburg ontdekken via een evenwichtige en meerstemmige benadering van het gedeelde Belgisch-Congolese verleden, met aandacht voor zowel kolonisator als gekoloniseerde.

De leerlingen brengen een digitaal bezoek aan de tentoonstelling. Ze gaan daarna op een creatieve manier met het expomateriaal aan de slag en maken audiovisuele reportages over de voornaamste thema’s uit de expo.

Voor jou als leerkracht is er een voorbereidende lesmap of reader om je wegwijs te maken doorheen de Belgische koloniale geschiedenis. De reader geeft een overzicht van nuttige literatuur, bronnen, audiovisueel materiaal of werkvormen die je als leerkracht kan gebruiken om de eigen voorkennis bij te spijkeren of om het thema in de klas te introduceren. Ook de relevante eindtermen die aan dit pakket gekoppeld zijn, vind je in de reader.

Meer op KlasCement

 

De Bibliotheek Hasselt heeft samen met stripkenner Geert De Weyer een masterclass ontwikkeld die dieper ingaat op de koloniale visie en het stereotype mensbeeld dat spreekt uit heel wat klassieke strips, met de strip Kuifje in Congo als notoir voorbeeld.

Is de koloniale propaganda in deze strip onschuldig of is het plat racisme dat verboden moet worden? Hoe gaat men in andere landen om met gevoelige thema’s in het beeldverhaal? Moet humor in strips politiek correct zijn? Wat denken striptekenaars zelf over diversiteit in hun verhalen?

Zet je leerlingen aan het denken vanuit verschillende perspectieven, begeleid hen bij een groepsgesprek of laat ze aan de slag gaan met de strips zelf.

De masterclass bestaat uit 5 filmpjes en een bijhorende lesfiche.

Meer op Bacongo Limburg of KlasCement