Stroop, eens gesmeerd, steeds begeerd!
STROOP IN HASPENGOUW
Stroop, wie smeert het al niet eens op zijn boterham of pannenkoek?
Stroopstokerij was een zeer belangrijke agrarische nijverheidstak in de 19e en 20ste eeuw voor Haspengouw en omgeving. In deze fruitstreek bij uitstek heeft men altijd overschotten die verwerkt kunnen worden tot lekkere stroop. Stroop maakt men van niet verkoopbare appels en peren met een toevoeging van gemalen suikerbieten of zuivere suiker. Vroeger werd afgewerkte stroop verpakt in grote tonnen en los verkocht in de winkel. Eind 19e eeuw schakelde men over op een blik in allerlei vormen en na 1950 deed karton en plastic zijn intreden als verpakkingsmateriaal. Deze evolutie doorheen de tijd is duidelijk te zien in de collectie stroopdozen van Theo Broers. Zijn verzameling etiketten, affiches, gebruiksvoorwerpen en rekeningen geven dan weer meer inzicht in de geschiedenis en productie van stroop.
BIJZONDERE PRIVECOLLECTIE NU OP ERFGOEDPLUS.BE
Rasecht verzamelaar Theo Broers (+2017) uit Moelingen (Voeren) bezat diverse collecties gaande van religieus erfgoed tot zuivel-, bakkerij- en fruiterfgoed. Van 2015 tot 2019 inventariseerde Erfgoed Haspengouw samen met enkele vrijwilligers deze collecties. Binnen de collectie fruit had Theo een grote belangstelling voor het onderwerp ‘stroop’ in Haspengouw, Voeren en Nederlands-Limburg. Met in het achterhoofd de opening in maart 2019 van het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon koos Erfgoed Haspengouw ervoor het thema stroop verder uit te diepen en grondig te inventariseren.
Het inventariseren van stroopdozen (357), etiketten (165) en affiches, gebruiksvoorwerpen, rekeningen (110) moest vanaf nul gebeuren. Vrijwilliger Mark Dusar nam dit intensieve werk voor zijn rekening. Het resultaat ervan kan je nu op Erfgoedplus raadplegen.
OPROEP
Dat niet alle informatie over stroop en zijn productie is geïnventariseerd mag duidelijk zijn. Er zijn nog onderwerpen binnen het thema ‘stroop’ die onderbelicht zijn in deze inventarisatie; filmpjes en foto’s van het productieproces, documenten en verhalen over de bedrijfsvoering, enz.
Wie aanvullingen heeft die het inventariseren van de stroopcollectie kan vervolledigen mag contact opnemen via info@erfgoedhaspengouw.be.
UITTIP
Voor wie graag meer wil weten over de geschiedenis van stroop en de collectiestukken van Theo Broers wil bekijken, is een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon een aanrader.