Nacht van het religieus erfgoed 2024
Wat een boeiende, gezellige en warme (in alle betekenissen van het woord) avond was de tweede editie van de Nacht van het religieus erfgoed!
Je mag op deze pagina heel snel een sfeerverslag verwachten.
Deze thema’s kwamen aan bod:
- Het belang van Plantin-Moretus in de drukkunst van missalen – Zanna Van Loon (Museum Plantin-Moretus)
Reeds in de 16de eeuw had de indrukwekkende uitgeversfamilie het druk- en verkoopmonopolie van missalen, brevieren en getijdenboeken in de gebieden onder Spaans gezag. Ook in onze Haspengouwse kerken zijn een aantal prachtige exemplaren te vinden waarvan er enkele zullen worden tentoongesteld en toegelicht. - Heraldiek in kunstwerken en op grafstenen – prof. em. dr. Luc Duerloo (Universiteit Antwerpen)
Wapenkunde ontstond oorspronkelijk om uitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen. Later werd het een exclusief domein van de adel, abten en bisschoppen. Met Alden Biesen om de hoek zijn er ook enkele opmerkelijke voorbeelden te vinden in de hoofdkerk van Bilzen. - De woelige geschiedenis van laatgotische beeldhouwkunst in Haspengouw – Jan Klinckaert (PARCUM)
Het uitblijven van de Beeldenstorm (1566) in onze regio zorgt ervoor dat we vandaag nog prachtige middeleeuwse beeldhouwwerken kunnen bewonderen in onze parochiekerken. Wat maakt de vormentaal van deze beelden zo uniek? Je kan in Bilzen enkele voorbeelden van dichtbij bekijken. - Liturgische gebruiken die we al lang vergeten zijn – dr. Samuel Goyvaerts (Universiteit Tilburg)
Canontafels, godslampen, collecteschalen of ambo’s. In elke kerk bevinden zich heel wat religieuze objecten waarvan de betekenis eigenlijk niet meer in ons collectief geheugen zit. Herontdek het liturgisch gebruik van enkele objecten.
Suggesties voor boeiende sprekers of bijzondere onderwerpen voor het programma van de derde editie zijn heel welkom bij laura.mathijs@erfgoedhaspengouw.be of 011 70 18 30