Sikhisme en memory making (KADOC)
In oktober 2024 stapte Erfgoed Haspengouw mee in een driejarig erfgoedproject (2024-2027) van KADOC-KULeuven waarin de Vlaamse sikhs centraal staan.
Het project wil gemeenschappen verbonden aan de Vlaamse sikhtempels en hun erfgoed in kaart brengen en inzetten als ankerpunt voor het stimuleren, capteren en valoriseren van familieverhalen. Via een intergenerationeel proces van ‘memory making’ krijgen sikhs tools en ondersteuning aangereikt om hun eigen familiegeschiedenis op te tekenen, hun weinig bekende verhaal en erfgoed zichtbaar te maken voor het grote publiek en hun aanwezigheid te verweven met de (migratie)geschiedenis van Vlaanderen.
Sikhisme en memory making is een project van KADOC in samenwerking met de Belgian National Sikh Organisation en verschillende partners uit de culturele en erfgoedsector en met steun van de Vlaamse overheid.
Meer over het project kan je lezen op de projectpagina van KADOC-KULeuven.
Interesse?
Wij zijn op zoek naar mensen uit de Haspengouwse sikh-gemeenschappen die actief betrokken willen worden bij de verdere voorbereiding van dit project. Heb je interesse om het erfgoed van de sikhs en
verhalen van sikh-families in kaart te brengen en de Vlaamse sikhs bekend te maken bij een breder publiek? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.
Projectfases
In de eerste fase focust het project op de opbouw van een vertrouwensrelatie met de sikh-gemeenschappen en het verzamelen van informatie over de geschiedenis van de sikhs door middel van gesprekken, deelname aan sociale en culturele initiatieven, organisatie van vormingssessies, enquêtes en interviews.
Tijdens de tweede projectfase brengen we het religieuze en culturele erfgoed van de sikhs in Vlaanderen in kaart en ontdekken we hoe de sikh-gemeenschappen hun religieus en cultureel erfgoed definiëren, er betekenis aan geven en er mee omgaan. Daarbij komen ook kennisuitwisseling over religieus en cultureel erfgoed (archieven, publicaties, audiovisueel materiaal, religieuze of culturele objecten, rituelen, gebruiken, …) en methoden om erfgoed te verzamelen, ontsluiten en bewaren aan bod.
In de laatste fase staan gesprekken met sikh-families over hun geschiedenis, erfgoed, identiteit en dagelijks leven centraal. Dit proces van memory making kan de sikhs tools aanreiken om hun eigen familie- en migratiegeschiedenis te reconstrueren. Nadien kan in samenwerking met de sikhs en lokale erfgoedpartners gezocht worden naar een aantrekkelijk format (rondleiding, interactieve tentoonstelling, gespreksnamiddag, publiekslezing, workshop, …) om de (migratie)verhalen van de sikhs te delen met een breder publiek.